Hemmaförälder och funderar på ekonomin?

Här hittar du både spartips och information om hur pensionen påverkas av att vara hemma med barn på hel- eller deltid. Längst ner finner du länkar till tips om hur du maximerar och drygar ut föräldrapenningen och föräldraledigheten och sparar till pensionen. Titta också gärna in på vår sida om våra medlemmar där du kan läsa om hur andra hemmaföräldrar fått ihop ekonomin under småbarnsåren.

Hemma med barn på hel eller deltid?  Få koll på pensionen.
Hur påverkas egentligen pensionen om man väljer att vara hemma med barn på hel- eller deltid även efter att föräldradagarna tagit slut? Vad innebär pensionsrätt för barnaår? Och hur för man över pension mellan makar? I detta webinar får du svar på detta och mycket annat av pensionsexperten Monica Zettervall. Väl värda minuter med pensionstips till dig som är hemmaförälder eller du som funderar på att gå ner i arbetstid medan barnen är små.
”Har du tänkt på pensionen?”
Vi har alla mött det. Det sista argumentet. Skeptikerns sista halmstrå. Efter att alla argument är bemötta om varför vi har valt att vara hemma längre med våra barn så kommer det. Nästan som brev på (den gamla) Posten ”Men tänk på pensionen”. Ett mardrömsscenario målas upp om fattigpensionärer som inte ens har råd att bjuda barnbarnen på café, och du varnas för att du kommer ångra att du inte arbetat heltid när den första utbetalningen av din magra pension görs.

Så därför, låt oss göra det en stund, tänka på pensionen, alltså…

Kan man klara sig på en lön? Intervju med författaren Åsa Axelsson

Ett år har gått sedan Åsa genomförde sitt experiment där hon försöker se om familjen kan klara sig utan att hon lönearbetar. Ett experiment som startar i och med Åsas sjukskrivning från sitt jobb som lärare. Sedan dess har inte bara telefonkostnaderna decimerats. På fötterna sitter ett par mörkorangea boots som hon köpt på rea…

Handla smart – spara på mat

Att behöva eller vilja sänka sina matkostnader kan kännas omöjligt. Det kan tyckas begränsande och tråkigt att budgetera maten. Jag väljer att se det som ett utmanande projekt och jag har själv precis börjat om nu i januari när plånboken är mer tom än vanligt efter jul och nyår…

 

Småbarnsförälder och orolig för pensionen?

Oroar du dig för att pensionen blir mycket lägre när du är föräldraledig och kanske jobbar deltid under en period i livet? Här kommer några exempel på hur det kan påverka pensionen. Många oroar sig i onödan menar pensionsexperten Monica Zettervall.

 

Nyfiken på hur andra familjer löst familjepusslet? Läs berättelser från våra medlemmar här.