Handla smart – spara på mat

19 januari 2022 | Artiklar

Fråga till Marie i serien ”Matnyttigt med Marie”.

Hej Marie!

Förra året tog vi steget att vara hemma med våra barn. Det har varit en stor omställning ekonomiskt att inte längre leva på två löner. Jag skulle vilja bli bättre på att handla och laga billig mat eftersom maten är en stor del av våra utgifter. Jag är rädd för att billig mat blir tråkig och att barnen inte får i sig all näring de behöver. Finns det något sätt att få till billig och nyttig mat? Skulle verkligen vara tacksam för tips!

-Anna

Svar:

Att behöva eller vilja sänka sina matkostnader kan kännas omöjligt. Det kan tyckas begränsande och tråkigt att budgetera maten. Jag väljer att se det som ett utmanande projekt och jag har själv precis börjat om nu i januari när plånboken är mer tom än vanligt efter jul och nyår.

Att servera barnen nyttigare mat är enklare än man tror, skär till exempel upp lite grönsaker, frukt eller nötter som de kan äta när de väntar på maten eller under en mysig sagostund. Lägger man dessutom upp det i form av ansikten eller bilar brukar det lätt slinka ner. 

Det viktigaste att tänka på är att den dyraste maten är den vi inte äter upp. All mat som köps in och slängs är dyr, oavsett om det i sig är billiga råvaror. Ät upp allt istället! Kan kännas tråkigt, jag vet, men det finns lösning på det också. Gör ny mat av resterna och småslattarna. Tacosoppa av tacoköttfärsen, vitlöksbröd av det torra brödet, och så vidare. Välj även ut en restdag i veckan då allt smått plockas fram ut kyl och frys till ett smörgåsbord av olika maträtter, som bonus finns det ju då något alla i familjen tycker om, även den mest kräsna 5-åring.

Gör ett experiment och handla i en billigare mataffär under en månad. Detta kan kännas trist, jag gillar min mataffär också och det är så skönt att veta vart allt står. Men våga prova under bara en månad och jämför sedan matkostnaderna. Du kommer bli glatt överraskad. När jag vill handla billigare väljer jag Lidl och Willys, men det kan  givetvis variera beroende på vart i landet man bor.

Baka eget bröd. Orkar man det? Är det värt ansträngningen? Ja, ja, JA! Du sparar mycket pengar, det smakar och luktar bättre, det blir en god stämning hemma, du vet vad som är i och kan göra brödet nyttigare, och som bonus har du något väldigt fint att ägna dig åt tillsammans med dina barn. Välj att offra en del av degen till barnen, jag garanterar att de kommer vara väldigt nöjda en lång stund, dessutom lär du dem något bra.

Lycka till!

Marie

RECEPTTIPS

Tonfiskpastasås, minst 4 portioner

En bit purjolök efter smak

Smör eller olja till stekning

1 burk eller tetra med krossade eller passerade tomater

1 grönsaksbuljongtärning

2 dl crème fraîche

1 burk tonfisk (185 g burk)

Salt, vitpeppar, ev en liten nypa socker 

Hacka purjolöken, fräs den i en kastrull på medelvärme i smör eller olja tills den blir mjuk. Häll på tomaterna och smula i buljongtärningen. Krydda med lite vitpeppar så den får koka med. Häll i crème fraiche. Låt puttra på svag värme en stund medan pastan kokar. Tillsätt den avrunna tonfisken. Smaka av med salt och eventuellt socker. 

Serveras med spagetti och gärna vitlöksfrästa gröna bönor eller kokta ärtor.

Tips: Purjolöken kan bytas ut mot gul lök, tonfisken kan bytas ut mot korv i slantar, crème fraiche mot likvärdigt alternativ. Vill man göra den nyttigare kan man riva i till exempel morot eller zucchini som fräses tillsammans med purjon.

(Artikeln har tidigare publicerats i serien ”Matnyttigt med Marie” i Haros tidning nr 3:2021)

Av Haro

Dela inlägget