Vardagsfotografi

19 januari 2022 | Artiklar

En dag är vardagen en annan vardag. Den dagen jag blev mamma fick tiden helt nya perspektiv. Livet mättes inte längre i  dagar, timmar och minuter. Mätstocken var först centimeter och gram för att övergå  i leenden, rulla, krypa och gå. Sen har det gått så fort att jag inte vet om jag hinner med. De rutiner som jag precis fått in slås på ända så snart vi gick in i en ny fas. Är  det det här som är livet? 

Dagar där känslan av att bli mamma är det bästa jag någonsin gjort. Dagar med  känslan av, vad håller jag på med? Hur hamnade vi här? För mig är det här precis vad  livet handlar om. Kontrasterna. Känslorna. Förändringen. För en dag är vardagen en  annan vardag. Alla händelser lika viktiga. Alla känslor lika viktiga. För allt är en del av livet.

Livet mättes inte längre i  dagar, timmar och minuter. Mätstocken var först centimeter och gram för att övergå  i leenden, rulla, krypa och gå. Sen har det gått så fort att jag inte vet om jag hinner med. De rutiner som jag precis fått in slås på ända så snart vi gick in i en ny fas. Är  det det här som är livet? 

Den vanligaste frågan jag får från föräldrar om fotografering är, hur fångar jag  vardagen på bild utan att kameran tar över? Jag tänkte dela med mig av sex nycklar  till hur du skulle kunna fånga en del av ditt liv till den dag du vill minnas tillbaka. Hur tar jag bilder på den som inte vill var med? 

Gör ingen grej av att du ska ta en bild. Låt barnen fortsätta med det hen håller på  med utan att du lockar på uppmärksamhet. Vill du ha ögonkontakt? Ha tålamod den  kommer oftast om du väntar in barnet. Ta någon bild och återgå till er aktivitet blir  du inte tråkig så fort kameran kommer fram. Fånga spåren av livet. Vad säger bord, stol, väggar och golv efter att barnet provat att äta mat själv de första gångerna? Eller rummet som förvandlats till en djungel där minfältet av legobitar blivit ett hav av pirayor. 

Tänk fågel, fisk och mitt i mellan. Variera dina vinkar. Fotografera från olika vinklar inte bara rakt framifrån. Olika  vinklar och avstånd ger helt olika uttryck i bilden. Planera din bild i huvudet innan  du tar fram kameran och experimenterar. 

Låt alla vara med. Få den som oftast står bakom kameran att komma med på bild. Bilderna är inte  främst för nu, de är till för sen. Till för den dagen ni vill minnas. 

Ge bilden tid. Oavsett hur du tycker att bilden blev nu så kommer den att växa med tiden. Minnen  bleknar och både du och dina barn kommer se andra saker när tiden gett bilden  perspektiv. Med åren kommer ni titta på både kläder, leksaker och inredning. Dina  känslor allt som hör livet till vävs in i bilden. 

Allt blir lite bättre när det är på riktigt. Genom att hänga bilderna på väggen eller skapa fotoböcker blir bilderna tillgängliga.  Det finns ett talesätt om att en bild säger mer än tusen ord. Vad vill era bilder säga?  

Låt dem vara en del av vardagen. I dagens samhälle har det varit ett stort fokus på varit på det tillrättalagda. De bilder  och videor vi konsumerar och möts av dagligen bearbetas och retuscheras. Den som fotograferar kan välja vinklar för att framhäva eller dölja. Vad som finns bakom kameran, före och efter att bilden tagits. Ingen annan än den som är där vet. Med telefonen i handen bläddrar jag igenom flödet av bilder, vänner, bekanta och  obekanta, hen känd från tv och de som bara har så härlig personlighet. Alla skapar tillsammans en alternativ verklighet som ingen äger helhetsbilden till. Som fotograf kände jag tidigt i mitt yrkesverksamma liv att jag inte ville vara en del av den alternativa verkligheten. Utan på något sätt vill jag fånga det som berör på djupet. Fånga en liten del av det som innebär livet för mig. 

Under tre år har jag dokumenterat min egen familj och även fått äran att följa andra  familjer i deras vardag. Både till mitt eget projekt och för att dokumentera familjerna till deras privata album. Där allt startade med frågeställningen – Det kan inte bara vara jag som har ett kvart i  fem kaos? Kaoset där föräldrarna är trötta barnen är trötta. Alla är hungriga. Prioriteringen i ska barnen underhållas eller ska maten komma så snabbt på bordet som möjligt? För kanske är det först då kaoset stillar sig. Välkommen se första delen i  min fotoutställning Projekt Livet

Fotograf Malin Ljugquist

www.mljungquist.se
Fotograf inriktad på berättandefotografi
Aktuell med fotoutställningen Projekt Livet

(Artikeln har tidigare publicerats i Haros medlemstidning nr. 3:2021)

Av Haro

Dela inlägget