Städa med barn

19 januari 2022 | Artiklar

”Jag och maken går och städar och plockar för jämnan. Det tar tid och skapar ibland en viss irritation. Jag inser att man inte kan begära att en 2-åring städar sitt eget rum, eller att en 5-åring tar hand om tvätthögen, men hur kan vi hitta ett sätt att hålla hemmet fint tillsammans, och göra barnen delaktiga i det? ”

Vilken bra fråga som jag tror många känner igen sig i! Jag vet inte hur många gånger jag har sagt till ett barn att nu är det dags att städa. Vips kommer tröttheten, tårarna och protesterna fram. Ibland springer de även iväg.

Som så mycket annat i familjen när vi vill involvera barnen så börjar även detta med oss föräldrar. Barn gör som vi gör, inte som vi säger till dem att göra. Min attityd till städning och undanplockning kommer att bli deras attityd. Vill jag verkligen det? Nej! Alltså måste jag ändra min egen attityd.

Tyvärr tycker jag det är supertråkigt att städa och jag ser inte att jag kommer lyckas ändra på det. Men jag kan välja att dela min glädje och tillfredsställelse över att vardagsrummet blivit fint, köket rent, eller att hallen funkar bra igen. Det kommer påverka mina barn så att de så småningom kan känna detsamma. 

Jag behöver också visa med mina handlingar att det här är sant. Det gör jag bäst genom att göra saker i rätt ordning. Jag städar undan i köket innan myskvällen. Tvätten i soffan viks innan vi läser en bok. Vi hänger upp våra ytterkläder innan vi sprider ut oss i resten av hemmet. Målarböckerna plockas undan innan legobitarna tas fram. För att barnen ska lära sig dessa goda vanor krävs det att jag väljer att leva dem själv, med mina saker och ansvarsområden.

Efter alla dessa krav på oss som föräldrar kommer nu mitt allra bästa tips. Städa och plocka tillsammans, varje dag, till glad musik, i en kvart efter middagen – utan undantag. En kvart om dagen kommer göra att den tråkiga lördagsstädningen minimeras och hemmet kommer alltid vara i ok skick att bjuda hem gäster. 

 

Recept för tillsammansstädning

  • Samla hela familjen.
  • Minsta barnet väljer ut sin glada favoritmusik, nästa gång är det näst minsta barnet, osv.
  • Välj ett rum att börja i och vart ni ska fortsätta när det är klart.
  • Sätt en timer på 15 minuter.
  • Kör!
  • Röj undan, sortera, dammtorka, dammsug, vik tvätten.
  • Kom ihåg att uppmuntra och tacka familjemedlemmarna i stunden. Om det gnälls så ignoreras gnället, men minsta lilla positiva ansträngning uppmärksammas med glada tillrop. Det kommer minska gnället framöver.
  • Rör er fort så känns det mer effektivt och roligt.
  • När timern ringer så avbryts städningen – oavsett om rummet är färdigt. Ni får fortsätta nästa dag.
  • Avsluta med en stor och härlig gruppkram. Bra jobbat!

OBS! Precis som alla mina recept kan detta justeras efter omständigheterna. Städa kortare eller längre tid, kör hårt under en låt, eller välj er egen bästa tid på dygnet. Gör receptet till ert eget, men berätta gärna hur det blev. Lycka till!

Marie

(Texten, som är en del av serien ”Matnyttigt med Marie”, har tidigare publicerats i tidningen Haro nr 3:2020 )

Av Haro

Dela inlägget