Sara Bäckmo utsedd till Haros guldmedaljör 2020

9 april 2020 | Pressmeddelanden

Riksorganisationen Haro beslutade på 2020 års stämma att utse Sara Bäckmo till 2020 års guldmedaljör.

Motivering

Genom att dela med sig av sina livsval i sociala medier har Sara Bäckmo, fyrabarnsmamma och Sveriges största trädgårdsbloggare, synliggjort hemmaföräldrar och inspirerat andra att reflektera över de normer som råder kring barnomsorg, föräldraledighet och heltidsarbete. I ett Sverige där barn ofta beskrivs som ett hinder fyller Sara Bäckmo ett viktigt tomrum genom att beskriva livet hemma med barn som ett liv som skänker mening och glädje.

Trots att hon främst skriver om odling, genomsyrar livet och glädjen med barnen många av hennes filmklipp och texter, exempelvis i boken “Odla med barn”.

Sara Bäckmo visar på stor integritet och både Sara och hennes man har valt att prioritera tid med barnen framför sina karriärer; de ser vardagen tillsammans som sin största rikedom. Det är inte bara betor och bär som frodas i Skillnadens Trädgård — det gör också närodlade och hållbara relationer.

Ett urval av Saras citat på sociala medier:

”Att vara med barnen skänker mitt liv mening och gör att jag känner mig som en bra Sara. Det skapar närhet och förtroende och inte minst bättrar det på känslan av att räcka till. Det här är en alldeles grå vardag, men det bästa av det bästa. Kvantitet före det andra kallar kvalitetstid. Det är dessa dagar som skapar helheten och jag kommer att se tillbaka på som den bästa tiden i våra liv. Det är också därför vi vill vara hemma med våra barn.”

”Jag älskar att mina barn inte stängslas in. Och att jag får vara med dem så mycket. Jag gav dem liv – nu ger de mig liv.”

”Det jag är mest stolt över – alla kategorier – är att jag skapat ett meningsfullt liv som tillåter mig att vara den mamma jag anser att mina barn behöver. Jag är ingen lekkompis, ingen snälltant eller idel ja-sägare. Mitt viktigaste jobb är att finnas nära mina barn, att se dem, lyssna på dem. Jag kommer garanterat ångra en del saker i livet, men aldrig att vara hemma med barnen.”

”Jag hävdar bestämt att förälder kan vara den viktigaste punkten i ett CV.”

”Vi är många som väljer så som vår familj gör, men det är sällan vi syns eller hörs som grupp i de större sammanhangen. Förståbart, vi är ju inte så kommersiellt attraktiva, det går inte att tjäna så stora pengar på oss som på andra. Dessutom upplevs vi som motvalls och lite bråkiga. Det är synd, jag upplever att de flesta är oerhört kreativa. Vi måste komma ihåg att peppa varandra! ”

”Dagens bästa. Jag känner mig rik varje dag när jag får möta mina barn vid skolan och köra dem hem tidigt på eftermiddagen. Det gjorde jag idag med, när barnen slutade klockan tio över ett och jag och lilleman hämtade. Vet du vad mina barn tycker är det roligaste? När vi gör saker tillsammans. Så enkelt! Det krävs liksom ingen kvalitetstid, de vill inte åka jorden runt eller ha de flashigaste prylarna – de vill ha mig nära. Hemma.”

Läs också vår fina hemma hos-intervju med Sara från Haro-tidningen nr 1 2020: 

Saras osynliga skatt

http://www.haro-info.se/…/saras-osynliga-skatt-sara-backmo-hem/

Här hittar du ett par längre texter från Sara för dig som blir sugen på mer:

Delad hemmatid är bra för vår familj

https://www.sarabackmo.se/delad-hemmatid-ar-bra-for-var-familj/

Frågor och svar om ”Är ni hemma jämt?”

https://www.sarabackmo.se/fragor-och-svar-om-ar-ni-hemma-jamt/

Här kan du följa Sara Bäckmo, Skillnadens trädgård, på sociala medier:

hemsida/bloggFacebookYoutube,  Instagram

Alla Haros guldmedaljörer

Haros årliga guldmedalj har delats ut sedan 1988, till personer som uttalat sig och/eller jobbat på ett positivt sätt i frågor som Haro brinner för. Genom åren har det blivit ganska många! Du hittar hela listan här.

Nyfiken på Haro? Läs mer om oss på  www.haro.se

Av Haro

Dela inlägget