Älskade vardag – tre tips till ordning och reda

19 januari 2022 | Artiklar

Älskade vardag!

Jämför jag med många andra så är jag nog lite konstig, jag gillar nämligen när vardagen kommer igång efter sommarlov och semester, jag gillar t o m måndagar. Antagligen beror det på att jag tycker om att ta nya tag, se nya möjligheter, att göra om och göra bättre. Jag tycker också om när mitt liv flyter på, när det är enkelt och går mycket på rutin. Alltså måndagar och vardagar. Här kommer några av mina bästa tips för en enklare och smidigare vardag inom tre olika områden:

FÖRENKLA

  • Strumpor, STRUMPOR, STRUMPOR!!! Visst är det lika jobbigt varje gång tvätten ska skötas, särskilt när man har barn som tar av sig strumporna överallt. De försvinner! Så,
    gör som jag, låt alla i familjen välja en färg som deras strumpor ska ha, sen köper du bara den färgen till den familjemedlemmen. Pappa gillar svarta, mamma gillar vita, storasyster vill ha lila, lillebror vill ha gröna, osv, osv. Kan du få tag på enfärgade är det ännu bättre, då gör det inget om det försvinner några längs vägen och du behöver inte ens para ihop dem!
  • Ett annat strumptips för de med barn som tar av strumporna är att ha en korg i hallen där barnets strumpor förvaras. Då går det enkelt att ta på strumpor när man ska iväg och lika enkelt att ta av dem när man kommer hem. Ingen (läs mor eller far) behöver desperat leta försvunna strumpor när det är bråttom iväg.

RENSA

  • Är det någon som tycker det är jobbigt att hålla iordning på köksbänken? Att det finns för lite bänkyta? Jag har ett tips för att göra köket bättre. Tänk på köket som en arbetsplats. Precis som på ett skrivbord ska enbart det som används varje dag få stå framme. Resten ställs in i skåp och lådor. Men även i skåpen och lådorna bör grejerna placeras utifrån hur ofta de används. Saker som används varje vecka ska stå mer lättillgängligt än de som används en gång i månaden. Så rensa nu bort från bänken den fina köksmaskinen som bara används var tredje månad!
  • Passa på när du tvättar att rensa undan urvuxna barnkläder. Lägg det omgående i en kasse eller låda. Fundera även på vilka barnfamiljer du har i din närhet. Är det någon av dem som skulle uppskatta att ärva kläderna? Under en lång tid ”prenumererade” jag på kläder från en god vän vars dotter var lite större än min. Vi fick bra kläder i bra skick till ett bra pris. Tack till A och C!

RUTINER

  • Goda rutiner är en del av ett gott liv. Under sommaren är det inte mycket som går på rutin, man måste ju kunna dra nytta av härligt sommarväder, grillkvällar och glasspauser. Så nu är det skönt att låta de goda rutinerna få återkomma., kanske finns det utrymme för några nya? I vår familj arbetar vi med att vi alltid ska göra något ”måste” innan vi gör något roligt. Ofta är våra ”måsten” lite tråkiga (ta ut soporna, vik tvätten, gå ut med hundarna, plocka ur diskmaskinen, städa rummet, osv), men det är så skönt att göra det roliga när vi har övervunnit oss själva och åstadkommit något innan.  Min bok är alltid mycket bättre när tvättmaskinen är startad och köksbordet avtorkat.
  • En annan rutin handlar om matlagningen. Det är ofta som barnen snöar in på en eller några maträtter som de vill ha varje vecka. Trist kan tyckas. Men gör en grej av det istället. Låt barnen gemensamt välja en maträtt de vill äta varje fredag, tex tacofredag, men på ett villkor, de ska laga den själva, givetvis anpassat efter ålder och förmåga. De kommer äta sig ordentlig mätta, lära sig samarbeta och laga mat. En klar vinst i min bok! Efter ett tag kan man ha familjeråd och utvärdera, kanske väljer de en ny maträtt att bli rutinerade på.

Ta nu chansen till nystart och gör denna höst bättre än den förra!

(Artikeln har tidigare publicerats i serien ”Matnyttigt med Marie” i Haros tidning nr 3:2020)

Av Haro

Dela inlägget