I Haro-sammanhang brukar jag kalla mig för en hemmamamma som jobbar heltid. Jag är utbildad musiker på Kungliga musikhögskolan i Stockholm, spelar valthorn och har arbetat i Livgardets dragonmusikkår sedan jan 2010. Har fått tre barn sedan dess och varit hemma i flera längre perioder. Jag växte upp i en stor familj med en mamma som var hemma med oss barn, och har alltid uppskattat den tryggheten det innebar, och relationerna det gett nu i vuxen ålder till mina föräldrar också syskon. Så att vara hemma med barnen så mycket det går har alltid känts rätt för mig.
*Genom att vara med i Haro stöttar jag deras arbete för familjers valfrihet, samt en kunskapsspridning kring barns verkliga behov. Genom Haro har jag träffat så fina människor och gått fantastiska kurser för att bättre förstå min roll som förälder och vad barnen behöver. Haro är enligt mig en av de viktigaste organisationer som vi har idag, som på ett ödmjukt men rättframt sätt står för det som är sant angående barnens utveckling. Och vågar stå emot det konsensus som råder i dagens samhälle ang barnen.
Därför är jag med i Haro!
* Vi har varit hemma med barn på heltid i ungefär 8 år. Under de flesta av de åren har vi levt på en lön. Små barn kräver inte mycket vad gäller aktiviteter eller utrymme. Vi har ändå känt att vi har haft allt vi behöver, och hittat möjligheter och varit kreativa med de medel vi haft.
När våra två äldsta var små fanns också vårdnadsbidraget, 3000kr, som gjorde stor skillnad för oss.
* Det är egentligen bara vår yngsta som haft ordentlig barnomsorg, vår äldsta gick 1,5 år på 15h förskola avgiftsfritt, 5h 3 dagar i veckan. Jag som mamma var med 1 dag i veckan och hade sångstund med hans barngrupp. Då var det underbar personal och väldigt lugnt på den avdelningen. Men min son gick inte alla 3 dagar i veckan. För vi hade inte behov av det.
Vårt mellanbarn gick på Kyrkans barntimmar som var underbart för henne och alldeles lagom.
Det är egentligen bara vår yngsta som har behövet barnomsorg ”på riktigt” och han började hos en dagmamma som 3åring. En underbar dagmamma som verkligen förstår vikten av anknytning och närvaro. Så det har varit en fantastisk lösning för oss.
Men nu under våren ska jag vara tjänstledig och vara hemmamamma fram tills vår yngsta börjar skolan hösten -22.
* Våga lita på din instinkt och ditt hjärta! Om du funderar på att vara hemma, prova!
För mig har det varit ljuvligt att slippa passa massa tider och istället ”bara vara”. Bygga kojor och rita och baka och laga mat. Livet går fort och inte i repris. Så passa på att göra det som känns rätt för dig nu. ”Allt har sin tid” stämmer verkligen.
Jag vill också uppmuntra till att träffa likasinnade, som kan bli dina vänner där man ibland kan träffas och hjälpas åt med barn, mat osv. Det underlättar enormt.
Att vara hemma med barn är härligt men också tufft periodvis. Men också så belönande, är min upplevelse. Värt allt!